Joep's Blog:

Hemelvaart | donderdag 2 juni 2011 [slot]

jun 2

Geplaatst door:
donderdag 2 juni 2011 9:31  RssIcon

Dit is de laatste tekst op de website van Joep. Alles is gezegd. Laten we de Dikke van Dale op het kampvuurtje in de uiterwaarden leggen. Vuur loutert.

Alles is gezegd. En nog te weinig: op bladzijde 2068 zullen de vlammen geen vat krijgen Halverwege staat het, in de linkerkolom: waarom. Ongenaakbaar.

Het is Hemelvaart. Nog zo'n eigenaardig woord. Niet te lang naar kijken – er klotst water tussen de letters. Leg ze in de zon. Laat ze drogen. Gooi ze in de lucht. Ze zullen zelf hun weg vinden. Zoals alles en iedereen.

Alles is gezegd. Maar nog niet gevoeld. Heb geduld: dat komt wel. Verdriet kent je postcode. Woede weet waar je woont. En heimwee heeft nog een reservesleutel. Vroeger hadden we een nachtslot. Nu is de deur open. Na 25 februari 2011 sluiten we niets meer uit.

Wat we ook doen: overeind komen. Stof van kleren slaan. Vergeten post doornemen. Werken. Naar het kabaal in het mezenkastje van de buren luisteren – acht jonkies. Ouder worden. Kranten lezen, ook familieberichten. Over de slordige vergankelijkheid nadenken: er gaan mensen dood van wie je niet wist dat ze geboren waren. Naar de buurman luisteren. Gisteren is een mees uitgevlogen, zegt-ie. We hebben ’t niet gezien.

Een kort verslag van moeizaam hernomen levens. Daniël droomt over een lange reis. Mech is geslaagd voor haar coachingsopleiding en maakt haar huis leeg voor de aangekondigde renovatie. Ton en Loes werken, zo goed en bij vlagen kwaad als dat gaat. Heleen zoekt enkele dagen rust in Rome. Ton en Tine vinden troost in de zekerheid dat hun zoon op zoveel zielen z’n vingerafdrukken heeft achtergelaten. Mieke heeft een kat uit het asiel in huis genomen. De Tuinmannen hebben vorige week in de Verkadefabriek het plan ontvouwd waaraan ook Joep anderhalf jaar lang – letterlijk tot op de avond voor zijn vertrek – z’n denk- en daadkracht heeft geschonken: de oude mengvoederfabriek De Heus in Den Bosch tot een tuin der lusten voor cultuur en ontmoeting transformeren. De Zoldermannen? Die leven nog enkele dagen in wintertijd. Maandag zullen ze de grote stationsklok op de Walpoort een uur vooruitzetten – jarenlang was dat een klusje van Joep.

Alles is gezegd. Zelfs de stilte heeft af en toe het woord genomen, besef je op Hemelvaart 2011. Je mijmert. De bel gaat. Je doet open. ’t Leven staat voor de deur. Half schutterig, half stoer. Wilskrachtige oogopslag. Rode bal onder z’n arm. “Kom je weer buitenspelen?”, vraagt-ie. Je aarzelt. Het woordenboek roept iets, vanuit de kamer. Je verontschuldigt je tegenover het leven. Loopt naar de tafel. De Dikke van Dale slaat zichzelf open. Gidst je naar de bladzijden 1005, 1013 en 1039: lente, licht en lucht. Terug de gang in. “Ik kom”, knik je. Je trekt je schoenen aan. Je denkt aan hem en aan bladzijde 1016: liefde.

Later zul je je proberen te herinneren of je rechter- of linkervoet als eerste over de drempel stapte. Je zult het niet meer kunnen achterhalen. Maar je ging. En je wist dat hij met je meeliep.


Dank, voor al jullie steun en liefde.

Labels:
Categorieën:

14 opmerkingen tot heden...


Nog niet alles is gezegd, althans niet door mij, op deze plek. Wat ik nog kwijt wil - en dit keer in het openbaar - is simpelweg dit: dank je, Eric! En nu ga ik buiten spelen...

Door Loes op   donderdag 2 juni 2011 10:35

Inderdaad: dank je. Ik weet niet van wie alle teksten op dit blog zijn, maar dank voor de troost, de kracht en het mededogen. Rouw, pijn en verdriet die zo indringend en mooi verwoord worden als op dit blog, werken als balsem voor de ziel. Ik hoop dat ieder die van Joep houdt, dit ook zo ervaart. Ik wens jullie allemaal een goede voortzetting van jullie reis door dit bestaan toe. En hopelijk komt het ooit zo ver dat jullie weer lekker buiten spelen.

Er staan heel mooie mensen om Joep. Ze hebben hem ook een heel mooi en waardig afscheid van deze wereld gegeven.

Door Een betrokken omstander op   donderdag 2 juni 2011 14:18

Aan de schrijvers van dit blog, en dan zeker een die ik niet bij naam zal noemen, maar die echt wel weet dat ik het over 'm heb, wil ik zeggen:

Onwaarschijnlijk veel dank voor alles wat jullie hebben gedaan. Het heeft zoveel meer rust gegeven door van alles op de hoogte te zijn, dan wanneer dit niet het geval was.

Ik hoop dat het de vrienden en andere naasten van Joep ook zal helpen. Het zou mooi zijn als dit monument nog een tijdje in de lucht blijft.

Dag Joep. Ik mis je.

Door Erik van der Burgt op   donderdag 2 juni 2011 21:56

Wat mooi als je zo de woorden kunt vinden
om je pijn, je wanhoop en je troost te verwoorden.
Zo geef je gevoel en emotie een stem.
Sterkte, liefde en dank.

Door Mieke op   vrijdag 3 juni 2011 15:37


Dag lieven mensen, het ga jullie goed.

Bedankt voor het delen. Jullie schrijven en gedachten neem ik mee in mijn leven, dat daardoor nooit meer hetzelfde zal zijn.

Dit blog is een kostbaar document en inderdaad, mag het nog blijven? Het is voor zovelen een bron van kracht en troost.
Ik hoop dat jullie de virtuele brieven, ooit, aan papier durven toevertrouwen in plaats van aan het internet.
Ik zou het document koesteren en telkens weer, en weer, en weer opnieuw openslaan om iedere keer weer een prachtige alinea troost en verwondering te vinden.

Er zijn maar weinig mensen die in staat zijn om, zelfs door míddel van hun immense verdriet, troost en kracht te bieden aan anderen.
Jullie hebben, stuk voor stuk, die bijzondere gave.

Nogmaals: he ga jullie goed. Ik wens jullie het allerbeste.

Door Florence van Oirschot op   vrijdag 3 juni 2011 20:51

02.06.11 De dag dat Marcel 40jr word; de dag dat Joep's blog sluit. Toch zullen wij deze mooie, troostende maar ook informatieve woorden missen. Maar alles is gezegd... Bedankt voor de mooie woorden; wat is dit een bijzondere site geworden. Daniël, Mech, Mieke, Ouders, broer, zussen, familie, (dikke) vrienden en kenissen: Veel sterkte, dat het zonnetje maar gauw voor jullie gaat schijnen!

Door Marcel, Kas en Ladya op   zaterdag 4 juni 2011 9:38

Wil me graag aansluiten bij de woorden van Florence, mag het blog nog een tijdje blijven? Een weergaloos en ontroerend mooi geschreven logboek over hoop, wanhoop, verdriet en troost. Dank.
De lange leegte zal nu komen, zorg goed voor elkaar.

Door Bart Wijnen op   maandag 6 juni 2011 14:27

Besten, er zijn geen plannen om Joeps site, waar het blog deel van uitmaakt, op te doeken. Hartelijke groet

Door blogschrijver op   maandag 6 juni 2011 17:27

Dank je wel mensen voor deze prachtige blog, jullie prachtige woorden, daden. Voor het delen van het verdriet. Denk nog veel aan Joep, liefs

Door moniek merkx op   maandag 6 juni 2011 19:07

Poëzie van afscheid nemen, van het benoemen van de dood/ het afscheid en van het leven/: dat is wat deze blog deed.
Er is een scheidslijn tussen leven en dood en toch ook weer niet. Teksten en beelden gaan over en weer in leven en liefde. Dank voor deze mooie mooie blog. Soms gaan leven en dood samen: raakt iets de essentie: dat is wat ik hier heb ervaren.
Alle liefs voor de nabestaanden.

Door Elske Riemersma op   donderdag 9 juni 2011 0:07

Lieve mensen om Joep,

Dank, veel dank voor jullie prachtige, ontroerende, troostende en inspirerende teksten waaruit zo'n oneindige liefde en waardering voor Joep spreekt! Het is bijna ongelooflijk hoe jullie met woorden uiting hebben kunnen geven aan alle verschillende emoties en toestanden waarin 'n mens zich kan bevinden na zo'n groot verlies.
Ik wist niet dat woorden zo'n helende en delende kracht kunnen hebben. Jullie hebben velen hiermee een grote dienst bewezen!

Ook met de indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst in de Verkadefabriek op 22 mei. Wat een prachtige ode aan Joep en aan alles wat hij heeft gecreerd in zijn leven! Het was hartverwarmend, alsof ik hem opnieuw leerde kennen na meer dan 40 jaar geleden toen onze families samen de bergen in trokken.

Lieve mensen, dank voor het 'delen'! Heel veel sterkte met deze nieuwe fase in jullie leven!
Liefs

Door Marie-Jose Vervest op   maandag 13 juni 2011 10:52

Vandaag gemerkt dat Joep voor de buitenstaanders toch nog "doorleeft". Ik kreeg via google alert een melding dat er een artikel waarin zijn naam werd vernoemd is verschenen.

"theaterprijs voor Artemis" staat in het brabants dagblad (op internet) te lezen. Foto: Joep Lennarts.

Waarschijnlijk wisten de betrokkenen al lang dat dit artikel zou verschijnen, maar bij mij kwam er toch weer een koude rilling over mijn rug, zeker omdat ik al deze tijd jullie blog heb gevolgd. Daarom wilde ik dit toch even melden.

Nogmaals sterkte voor de komende tijd.

Door Erwin op   woensdag 22 juni 2011 21:03

Ik heb je gemist op de Boulevard Joep!

Door Jyoti Vennix op   donderdag 1 september 2011 16:50

Mis je ook weer vandaag, Joep.

Door Heleen op   zondag 16 oktober 2011 20:29

Uw naam :
Opmerking:
Toevoegen   Annuleren